top of page

Ota tästä talteen Starboosterin ilmaiset sisustusvinkit!

Sisusta viherkasveilla

Viherkasvit ovat tällä hetkellä sisustustrendien huipulla, mutta samaan aikaan ne ovat aina muodissa! Viherkasvit tekevät tilasta paitsi viihtyisämmän, myös raikastavat sisäilmaa.

  • Suosi rehevyyttä. Yksi pieni kasvi näyttää isossa tilassa helposti yksinäiseltä ja hylätyltä, joten parempi on asetella useampi kasvi samaan ryhmään, pöydälle tai huoneen nurkkaan jopa viidakkomaiseksi kokonaisuudeksi, sillä joukossa on voimaa!

  • Erilaiset kasvit tekevät kokonaisuudesta mielenkiintoisen. Kerää samaan ryhmään korkeita ja matalia, siroja ja rotevia kasveja, pyöreitä ja pitkulaisia lehtimuotoja. Muista kuitenkin huomioida kasvien samanlaiset kasvupaikkavaatimukset mm. valon suhteen.

  • Asettele kasveja eri tasolle. Vaikka kasvisi olisivat vielä pieniä, niin saat asetelmaasi mielenkiintoisia korkeuseroja istuttamalla kasvit eri korkuisiin ruukkuihin tai asettelemalla ruukkuja eri tasoille, vaikka erilaisten korokkeiden päälle.

  • Aina on tilaa ylöspäin. Jos ikkunalautoja ei löydy, tai muuten lattia- ja pöytätila on jo täytetty, niin onneksi aina viherkasveja voi myös ripustaa ylös amppeleihin. Erityisesti tällä hetkellä trendikkääseen boheemiin sisustustyyliin erilaiset solmitut ja punotut amppelit sopivat täydellisesti.

  • Viherseinien sisäilmahyödyt. Viherkasvit puhdistavat tunnetusti sisäilmaa, joten kokonaisena viherseinänä niiden ilmaa puhdistava vaikutus on huipussaan. Ilmanpuhdistimen lisäksi tällainen viherkaluste voi olla myös ilmankostutin ja akustinen elementti, sen lisäksi että luonnon ja kasvien näkemisellä on myös stressiä vähentävä vaikutus.

Viherkasvien hoito talvikautena

Marraskuusta helmikuun alkuun huonekasvit viettävät 3 kk talvilepoa. Silloin on tärkeää muistaa seuraavat hoitovinkit, jotta kasvisi säilyvät mahdollisimman elinvoimaisina:  

  • Niukka kastelu. Yleisin hoitovirhe on liikakastelu, minkä vuoksi jatkuvasti vedessä seisovat kasvin juuret eivät saa happea, eli käytännössä kasvi hukkuu. Kannattaa tunnustella parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa myös kuivahtaa kunnolla kasteluiden välillä.

  • Valo. Siirrä kasvit valoisimmalle ikkunalle ja verhot ja kaihtimet sivuun. Vältä kasvien turhaa kääntelyä, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Pidä kasvit puhtaana pölystä pyyhkimällä tai suihkuttamalla. Kasvivalo parantaa olosuhteita, kunhan valo on kasvien lähellä ja se on päällä vähintään 12 h/vrk, mutta sammuta se kuitenkin yöksi.

  • Ilmankosteus. Huonekasvit ovat tyypillisesti kotoisin tropiikista, joten ne tarvitsevat suurta ilmankosteutta. Valitettavasti talvella sisäilma on todella kuivaa, joten tilanteeseen auttaa, jos huonekasvit kokoaa ryhmäksi, jolloin ne auttavat toisiaan ja pienilmasto on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostutin ja lehtien suihkuttelu parantaa myös kuivaa huoneilmaa.

  • Lopeta lannoitus, älä vaihda multaa. Lannoituksen sijaan kasveille voi antaa merileväuutetta. 

Haluaisitko lisää vinkkejä juuri Sinun omaan sisustukseesi? 
bottom of page